Historien om Fjaltring & Trans


Der har boet mennesker i Fjaltring og Trans siden oldtiden. Man har ernæret sig af landbrug og fiskeri, og det gav jo også arbejde til forskellige former for håndværk.

Der er middelalder kirker både i Fjaltring og Trans, som man må formode lå midt i sognene, da de blev bygget i 1100tallet; men som i dag ligger tæt på havet.

Der var i mere end 100 år tre skoler i Fjaltring og Trans, nemlig Fjaltring og Trans skoler, og fra 1884 også Fjaltring Friskole. Trans skole blev nedlagt i 1967 og Fjaltring skole i 1972, som så blev købt af Fjaltring Friskole, der siden har haft til huse her.

Sidst i 1800tallet gik de for tiden folkelige bevægelser også igennem egnen her, og det var især den Grundtvigske/Kold retning der bundfaldt sig i Fjaltring og Trans. Det resulterede i oprettelse af friskole, forsamlingshus, brugsforening og sparekasse. Senere kom der også mejeri, elværk, telefoncentral m.m. Mange af de stadig eksisterende foreninger har deres rødder i den tid.

Omkring 1970 flyttede det Grønlandske teater Tuukkaq til Fjaltring og efterhånden slog flere kulturpersonligheder sig også ned her.

Mange erhverv er kommet og gået gennem tiden, så prøv at se mere om historien i menuerne her til højre.


Vester Mærsk ca. 1930


© Fjaltring Trans Lokalarkiv